E-book „Niedokrwistość. Dietetyczne wsparcie w profilaktyce i leczeniu”
Niedokrwistość to jedna z najczęściej występujących chorób krwi, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. Choć często rozwija się powoli i bez wyraźnych objawów, jej skutki mogą znacząco obniżyć jakość życia powodując przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, bladość skóry czy wypadanie włosów.
Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest niedobór żelaza.
Dieta jest jednym z istotnych czynników w leczeniu i zapobieganiu niedokrwistości, ponieważ odpowiednia ilość składników odżywczych jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Najnowszy e-book opracowany przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej „Niedokrwistość. Dietetyczne wsparcie w profilaktyce i leczeniu” to praktyczny przewodnik po niedokrwistości i dietetycznych sposobach jej przeciwdziałania.
Serdecznie zachęcamy do pobrania i zapoznania się z jego treścią.
Link do bezpłatnego e-booka: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2025/10/NIEDOKRWISTOSC-dietetyczne-wsparcie-w-profilaktyce-i-leczeniu-NCEZ.pdf

